INOX / RVS

 

Roestvaststaal wordt ook wel roestvrijstaal, RVS of Inox genoemd. Omdat roestvaststaal wel kan roesten is de benaming roestvrijstaal niet correct.

Roestvaststaal / RVS / Inox bevat minimaal 11% chroom en nikkel. Het kan in vele legeringen voorkomen. Elementen die regelmatig in roestvaststaal worden gelegeerd zijn molybdeen, mangaan en titanium.

 

Chloor
Chloor is voor vele roestvaststaalsoorten een roestvormer en veroorzaker van putcorrosie. Door het roestvaststaal met molybdeen te legeren, zal dit de putcorrosie in een omgeving met chloor voorkomen. Roestvaststaal gelegeerd met chroom is 316 en 316L (laag koolstof).

  

Productiemethoden:

 

1. Zandgietwerk

Roestvaststaal / RVS /Inox gietwerk in zand geeft mogelijkheden tot snelle en flexibele oplossingen.
Enkelstuks of kleine series kunnen in handvorm worden geproduceerd terwijl grotere series meer seriematig kunnen worden geproduceerd.

 

2. Verlorenwas-methode

De Verlorenwas-methode, ook wel Precisiegietwerk genoemd, geeft de mogelijkheid tot het gieten van Roestvaststaal / RVS / Inox met een hoge maatnauwkeurigheid.
Door de uitstekende oppervlaktegesteldheid in combinatie met de maatnauwkeurigheid is het wellicht mogelijk om op de machinale bewerking te sparen of die zelfs geheel achterwege te laten.